Finance

'Meer dan helft energie in de zorg groen in 2019'

Ruim 50 procent van het totale energieverbruik in de zorg is vanaf 2019 duurzaam. Dat maakt Intrakoop bekend na het afronden van de Europese aanbesteding voor groene energie. De Europese aanbesteding is medeverantwoordelijk voor de vergroening in de sector, stelt de inkoopcoöperatie voor de zorg.

Eneco heeft de Europese aanbesteding elektriciteit gewonnen en Nuon de Europese aanbesteding aardgas. In totaal kopen ruim 240 zorgorganisaties gezamenlijk elektriciteit via windenergie.

"De Europese aanbesteding voor onder meer twee academische ziekenhuizen is nu ook afgerond en geeft de duurzaamheid in de zorg een extra impuls, naast de groene energiedeal die eerder met Eneco is afgesloten”, zegt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. “Door de krachtenbundeling van zorgorganisaties om samen energie in te kopen worden kosten bespaard én afspraken gemaakt over duurzame energie."

Leverancierskosten

Naast de vergroening van de zorg, wordt ook bespaard op de leverancierskosten. Daarop besparen de deelnemende zorginstellingen ruim 465 duizend euro. Dit komt bovenop de kostenbesparing van 2,8 miljoen euro die de recent afgesloten  groene energiedeal  met Eneco opleverde. De leverancierskosten zijn de opslagen van de leverancier - voor risicomanagement, inkoop en administratieve afhandeling - op de inkoop- of groothandelsprijs.

Social Return on Investment

De deelnemende zorgorganisaties kunnen straks ook specifieker kiezen voor elektriciteit via Nederlandse windparken en voor verduurzaming van het aardgas door CO2-compensatie. Ook aan de wensen om bij te dragen aan Social Return on Investment (SROI) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen is voldaan, laat Intrakoop weten. Vijf procent van de omzet wordt ingezet voor SROI.

Markt

"De marktprijzen voor gas en elektriciteit zijn nog niet vastgelegd”, zegt Kaptein om een kleine slag om de arm te houden. "Over het uiteindelijke resultaat na de gespreide inkoop van energie kunnen we dus nog niets zeggen."

Volgens de Intrakoop-voorman is wel zeker dat de zorg fors gaat verduurzamen. "Bovendien krijgt sociaal ondernemen een extra boost én vallen de kosten nog lager uit. Daarmee is er in alle opzichten sprake van een win-winsituatie."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top