Tech

TU Delft ontwikkelt 'tovertafel' voor dementerenden

Promovenda Hester Anderiesen-Le Riche van de TU Delft heeft een 'tovertafel' ontwikkeld voor mensen met dementie. Het product helpt dementerenden in beweging te brengen en plezier te geven, meldt de kennisinstelling.

Het concept bestaat uit lichtprojecties op een tafel die fysieke en cognitieve activiteit en sociale interactie stimuleren. De spellen nodigen de spelers uit om met hun armen te reiken of met hun handen te bewegen, waar de animaties weer op reageren. Bewoners kunnen bijvoorbeeld een virtuele bal naar elkaar gooien of herfstbladeren van tafel vegen.

"Essentieel voor de interacties tussen de mensen met dementie en de lichtprojecties is dat de spellen intuïtief en accuraat zijn”, vertelt Anderiesen-Le Riche. "Anders verliezen de spelers snel hun aandacht. Daarnaast zijn alle Tovertafelspellen gebaseerd op herkenbare projecties om de interacties vertrouwd te maken en mogelijkheden te bieden dat de bewoners kunnen reminisceren over ervaringen en persoonlijke verhalen uit hun verleden."

Apathie

Volgens de promovenda blijkt dat het stimuleren van fysieke activiteit en sociale interactie helpt om apathie bij mensen in de midden- tot late fase van dementie te reduceren. "Daarnaast tonen de resultaten dat er verbeteringen waren in plezier, boosheid, angst en verdriet."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top