ACTUEEL

VWS: voer eerst ethische discussie, dan systeemdiscussie

De gepersonaliseerde zorg van de toekomst vraagt om een brede discussie over solidariteit en ethiek. "We moeten niet verzanden in systeemdiscussies", zei directeur-generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg van VWS tijdens de presentatie van de 'Zorgagenda voor een gezonde samenleving' van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Van der Burg: "Het leveren van gepersonaliseerde zorg roept vragen op over solidariteit: Wil ik betalen aan de kwaliteit van leven van anderen? Waar houdt solidariteit op en waar begint de eigen verantwoordelijkheid?"

Ook liggen er ethische vragen op tafel, vervolgt hij. "Als het gaat om de kwaliteit van leven, wat kan iemand zelf bepalen over de vraag of hij nog wel geholpen wil worden? Die ingewikkelde vragen moeten we eerst met het veld bespreken voordat we het over het systeem gaan hebben."

In de video licht Van der Burg dit alles nader toe:

1 Reacties

om een reactie achter te laten

M.M. van 't Hart

24 april 2017

"De kwaliteit van leven is eigenlijk het leidmotief geweest voor de hervorming van de langdurige zorg van de afgelopen jaren." Dat is een flagrante leugen. Het leidmotief is geweest: bezuinigen. De kwaliteit van zorg voor ouderen en gehandicapten is hard achteruit gegaan!

Top