ACTUEEL

'Te weinig training voor besmettingsramp'

Hulpverleners oefenen onvoldoende op rampen waarbij besmettingsgevaar dreigt, zoals bij pandemieën of bioterrorisme. De oefeningen zijn nu vooral gericht op zogenoemde 'flitsrampen' die zich plotseling voordoen en waarbij geen besmettingsgevaar dreigt. Dat staat donderdag in het vakblad Medisch Contact.

Besmettingsgevaar

Van de onderzochte Nederlandse zorginstellingen oefent 80 tot 95 procent regelmatig op de 'flitsrampen'. Veel minder zorginstellingen oefenen op rampen met besmettingsgevaar, meldt Medisch Contact.

Risico

Een risico bij rampen met besmettingsgevaar is volgens de schrijvers dat hulpverleners zelf besmet raken en niet aan het werk kunnen. Ook zou uit Amerikaans onderzoek blijken dat een deel van de hulpverleners bij dergelijke rampen niet aan het werk wil.

Eenvoud

De oefeningen die nu worden gehouden zijn volgens de schrijvers van het artikel nodeloos ingewikkeld. Geadviseerd wordt om eenvoudigere trainingen te houden, waarbij de nadruk ligt op onder andere alarmering, informatie-uitwisseling en besmetting. (Novum)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top