HRM

'Nogal wat onnodige verpleegkundige klusjes'

Verpleegkundigen moeten nogal eens overbodig en soms voor de patiënt zelfs nadelig werk doen. Dat maakt althans de vereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland op uit navraag bij zo'n zeshonderd collega's.

Genoemd wordt het tot drie keer daags controleren van temperatuur, bloeddruk en pols. "Het creëert schijnzekerheid, omdat je meestal niks doet met de uitkomst", werd er gezegd. Ook zwachtelen en het aantrekken van steunkousen zou nogal eens onnodig plaats hebben, net als het meerdere keren vervangen en onderhouden van katheters, infusen en stoma's. Dat kan zelfs extra kans geven op infectie, klonk het.

Ook het dagelijks volledig wassen van mensen met water en zeep zou onnodig belastend zijn en klachten veroorzaken, zoals een uitdrogende huid. En te vaak worden handelingen van de patiënt zelf overgenomen, zoals dat wassen, scheren en geven van medicijnen.

De vereniging hoopt het Radboudumc met de informatie te helpen bij een onderzoek naar overbodige handelingen. Intussen roept ze haar leden op voorbeelden te melden van al goed gelukte veranderingen in de bestaande praktijken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

26 april 2017

Het blijft fascinerend dat wij incidenteel tegen ontdekkingen van 'overbodige' handelingen aanlopen.

Nóg vreemder: dan anderen dat moeten constateren!

Met een bewustzijn voor 'verspillingen', zoals Lean dat 'predikt', merk je élk moment dat je geen waarde toevoegt, dus ook een overbodige handeling doet, én heb je het gedrag én het instrumentarium om daar direct iets aan te doen, én ook om die ervaring te gebruiken om te onderzoeken hoe je dat structureel kwijt kunt raken. Dag in dag uit, door iedereen die zelf in het werk staat.....

Top