ACTUEEL

IC-afdelingen ziekenhuizen Midden Nederland bundelen krachten

De Intensive Care-afdelingen in de regio Midden Nederland gaan intensiever samenwerken. In een netwerkorganisatie gaan het Universitair Medisch centrum Utrecht (UMCU), St Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk, Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Diakonessenhuis in Utrecht, Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Ziekenhuis Rivierenland in Tiel kennis en expertise bundelen en uitwisselen.

De zeven medisch hoofden van de IC’s van de betrokken ziekenhuizen hebben op 25 april een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, in aanwezigheid van enkele ziekenhuisbestuurders in Ede. Het belangrijkste doel is leren van elkaar en samen verder verbeteren. De ziekenhuizen zijn overeengekomen dat bij plaatsgebrek of wanneer specifieke expertise nodig is, de ziekenhuizen onderling zullen afstemmen en de patiënt eventueel overgeplaatst.

De samenwerkingsovereenkomst is tot stand gekomen nadat de landelijke richtlijnen voor de IC-zorg van het Zorginstituut waren gepubliceerd. De aangesloten IC’s hebben onder meer afgesproken dat zij gezamenlijk opleidingsbijeenkomsten en regionale refereeravonden gaan organiseren. Op termijn volgen ook het afstemmen van protocollen en richtlijnen voor zorg van patiënten. Om nader kennis te maken en samen de regionale zorg op hoog niveau te kunnen bieden gaan intensivisten en IC-verpleegkundigen regelmatig een dag meekijken in een ander ziekenhuis uit het netwerk.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top