ACTUEEL

‘Ziekenhuisfusies jagen prijzen op'

Ziekenhuisfusies leiden tot hogere prijzen. Patiënten blijken niet te gaan reizen naar een concurrerend, goedkoper ziekenhuis. Daardoor kunnen fusieziekenhuizen zich regionaal als monopolist gedragen en de prijzen verhogen. Dit meldt de Volkskrant op basis van een nog niet gepubliceerde studie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Heupoperaties

De NMa heeft volgens de Volkskrant twee fusies onder de loep genomen: die van het Rotterdamse Havenziekenhuis met het Erasmus MC, en de versmelting van het Ziekenhuis Hilversum en het Ziekenhuis Gooi-Noord tot Tergooiziekenhuizen. In de studie worden de prijzen vergeleken van reguliere heupoperaties die de ziekenhuizen zelf mogen vaststellen. Eerst is gekeken naar de prijs voor de fusie, dan naar de prijs die erna werd berekend, en uiteindelijk naar de gemiddelde prijs voor deze ingreep in Nederlandse ziekenhuizen.

Prijsstijging

In het Gooi waren de heupoperaties voor de fusie goedkoper dan gemiddeld in Nederland. Na de fusie stegen de prijzen, voor sommige verzekeraars met ruim 10 procent. De prijzen verschillen per verzekeraar omdat die voor de heupoperaties afzonderlijk contracten afsluit met ziekenhuizen. Ook in Rotterdam stegen de prijzen van heupoperaties, zij het veel minder. Voor de fusie lagen de prijzen in beide Rotterdamse ziekenhuizen rond het landelijk gemiddelde, na de fusie iets daarboven, al wist een enkele verzekeraar een lagere prijs te bedingen.

Fusieverbod

De NMa-studie geeft nieuwe voeding aan het debat over marktwerking in de zorg. Oppositiepartij SP pleit voor een onmiddellijke fusiestop voor ziekenhuizen. “Als nu zwart op wit staat dat fusies de zorg alleen maar duurder maken, moeten we nu een einde maken aan dit beleid”, aldus Kamerlid Leijten. Ze wil dat er per direct een fusiestop komt en dat minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) er voor zorgt dat de lopende fusiebesprekingen tussen de ziekenhuizen van Emmen en Hoogeveen worden afgebroken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Leeuwe

25 februari 2010

L.S.,Ongelofelijk dat aan de hand van deze studie van de NMa uitspraken worden gedaan over stijgende prijzen door fusies in ziekenhuizen.Deze studie heeft welgeteld 1 DBC onder de loep genomen bij een tweetal fusies. Dat is geen representatieve weergave van 'prijzen' in 'ziekenhuizen'. Hoe zit het met de duizenden anderen DBC's van deze ziekenhuizen en de vele andere fusies en samenwerkingen die plaatshebben? Pas wanneer die worden vergeleken zijn, kunnen er conclusies worden getrokken over welk effect fusies in de zorg hebben op de prijzen die onderhandeld worden.Met vriendelijke groet,Esther van Leeuwe,Medisch Centrum Haaglanden

Business Controler

Top