ACTUEEL

Tactus slaat vleugels uit naar Engeland

Ggz-instelling Tactus gaat Engelse drinkers via internet van hun alcoholprobleem afhelpen. Met lookatyourdrinking.com heeft de Nederlandse verslavingszorginstelling het eerste online aanbod in het Verenigd Koninkrijk voor mensen met een alcoholprobleem. Binnenkort verschijnt ook een Duitse variant. Dat meldt Psy.

Draagvlak

Tactus lanceerde vijf jaar geleden het digitale behandelprogramma alcoholdebaas.nl. Ondanks de bewezen effectiviteit, moet Tactus in Nederland tegen de nodige problemen opboksen. “In Nederland is nog steeds geen goede financiering voor internetbehandeling”, aldus Tactus-directeur Ruud Rutten in Psy. “Het gebeurt nu op een provisorische manier met dbc’s, maar dat is niet zoals je dit aanbod zou willen bekostigen. De ontwikkeling wordt in Nederland daardoor erg afgeremd. We moeten uitkijken dat dit niet een verhaal wordt van de windmolens: wij vinden ze uit en het buitenland gaat ze bouwen omdat wij te langzaam zijn. Vandaar dat we in ieder geval willen proberen om een geldstroom vanuit het buitenland op gang te brengen. Daarmee willen we een fatsoenlijk draagvlak voor de ontwikkeling creëren.”

Commercieel product

Anders dan in Nederland is de Engelse variant van internetbehandeling een commercieel product. De behandeling kost circa 2500 euro. Marketing director Marco Martinez denkt niettemin dat de behandeling zal aanslaan.”Op dit moment bestaat er nog niets vergelijkbaars in Engeland”, aldus Martinez in Psy. “De particuliere markt is een beetje lui geweest omdat er altijd voldoende instroom van cliënten was. Daarnaast kunnen wij dit nu doen omdat we gebruik maken van vijf jaar ervaring van Tactus, dat hier miljoenen euro’s aan heeft besteed. Geen enkele zorginstelling hier heeft momenteel de tijd of het geld om een dergelijk aanbod van de grond af te ontwikkelen.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top