ACTUEEL

Aantal gemelde euthanasiegevallen neemt toe

Het aantal gevallen van euthanasie dat is aangemeld bij de regionale toetsingscommissies is de afgelopen jaren elk jaar met ongeveer 200 gestegen tot rond de 2500 in 2009. Dat zei de algemeen voorzitter van de regionale toetsingscommissies, J. Suyver, zaterdagavond in Nova.

Werkelijke aantallen onbekend

Hoeveel mensen werkelijk door euthanasie het leven lieten, is niet bekend. In 2006 werden nog 1923 euthanasiegevallen bij de toetsingscommissies gemeld. Daarna steeg het aantal elk jaar met rond de tweehonderd. Sinds 2003 wordt ook euthanasie bij demente bejaarden bij de commissies aangemeld. Tussen 2003 en 2009 gaat het in totaal om 22 gevallen. Deze werden door de commissie allemaal goedgekeurd. Het afgelopen jaar werden de meeste gevallen gemeld: zes.

Dementen

Suyver vertelde in Nova dat het bij de demente patiënten gaat om mensen die in een lichte fase van dementie verkeren en hun doodswens nog zelfstandig kunnen uiten.

Onwetendheid euthanasieregels

Veel artsen in Nederland denken dat euthanasie bij patiënten die aan dementie lijden niet mogelijk is, zei Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde, in het tv-programma. “Dat is onzin en het gevolg van onwetendheid. Het gaat om het lijden, niet om de diagnose. Bij euthanasie gaat het erom dat de patiënt zijn lijden ziet als ondraaglijk en uitzichtloos. De arts moet ervan overtuigd zijn dat dit inderdaad bij de patiënt zo leeft en dat er geen alternatief is om het lijden te verlichten. Dan gaat het er niet om of de patiënt terminaal ziek is, want terminaal ziek zijn is geen criterium bij euthanasie”, aldus Hertogh. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top