ACTUEEL

Verloskundigen aandeelhouders nieuwe bevalklinieken

In het ziekenhuis bevallen met het gevoel van thuis bevallen. Dat is de leidende gedachte achter twee nieuwe geboortecentra die in 2018 in Amsterdam van start gaan. De Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA), VUmc en AMC hebben hiertoe onlangs een contract met zorgverzekeraar Zilveren Kruis getekend. Verloskundigen worden de belangrijkste aandeelhouders.

De nieuwe geboortecentra zullen moderne bevalfaciliteiten aanbieden, waaronder lachgas en bevalbaden. Daarnaast worden de centra, die onderdak zullen vinden bij VUmc in Amsterdam Zuid en AMC in Amsterdam Zuidoost, in huiselijke sfeer ingericht. De medische apparatuur is niet zichtbaar en er staan tweepersoonsbedden, zodat partners kunnen blijven slapen.

Eigen verloskundige

Belangrijker nog vindt de EEVA dat de verloskundige het hele proces kan begeleiden, of de bevalling nu thuis of in het ziekenhuis plaatsvindt. "Als verloskundigen willen we graag bij de zwangere kunnen blijven, juist ook tijdens de bevalling", licht Joke Klinkert, directeur van de EVAA toe. "Ook als vrouwen pijnbestrijding willen of wat extra monitoring nodig hebben kunnen ze in de nieuwe centra bij hun eigen vertrouwde verloskundige bevallen."

Doordat de verloskundige minder gaat overdragen naar de gynaecoloog, tenzij dit medisch noodzakelijk is, wordt volgens de EEVA meer continuïteit van zorg gegeven. "Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen rondom de geboorte veel belang hechten aan continuïteit", zegt EVAA-directeur Klinket. "Zij willen het liefst hun eigen verloskundige van begin tot eind erbij. Als zij in het ziekenhuis gaan bevallen kan dat niet, in de nieuwe geboortecentra kan dat straks wel."

Integrale bekostiging

Het idee voor de nieuwe geboortecentra ontstond in 2014. In 2015 sloot zorgverzekeraar Zilveren Kruis al een driejarig voorkeurscontract met EEVA voor de geboortezorg in Amsterdam en omstreken. Na anderhalf jaar onderhandelen is dit voorjaar het contract voor de oprichting van de centra rondgekomen.

De EVAA, een samenwerkingsverband van zo’n 120 verloskundigen, is straks de belangrijkste aandeelhouder in het nieuwe bedrijf. De bekostiging van de zorg verloopt via een aan de stedelijke omgeving aangepaste vorm van integrale financiering.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top