ACTUEEL

'Stevige straffen voor hinderen hulpverleners'

Mensen die tijdens de jaarwisseling vernielingen aanrichten of zich agressief gedragen, moeten celstraf krijgen of hoge boetes. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft dit vrijdag gezegd. De geldboetes moeten volgens haar kunnen oplopen tot 10.000 euro.

Incidenten

De afgelopen jaarwisseling is naar haar mening niet rustig verlopen. Er waren weliswaar minder incidenten, maar politie, brandweer en andere hulpverleners hebben volgens haar hard moeten werken om de situatie 'beheersbaar' te houden.

Locale onruststokers

Ter Horst vindt dat de overheid zo langzaam aan meer dan genoeg heeft gedaan om mensen met zachte hand tijdens de nacht van oud en nieuw op het rechte spoor te houden. Ze deed vrijdag de suggestie aan burgemeesters om bekende onruststokers in hun gemeente een brief te sturen met daarin een waarschuwing voor als ze hun gedrag niet aanpassen.

Tijdens jaarwisseling 2420 incidenten

Voorlopige cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken geven aan dat er zich tijdens de jaarwisseling 2420 incidenten hebben voorgedaan die te maken hadden met de overgang van oud op nieuw. Vorig jaar waren dat er nog 2753. Dit jaar zijn 871 brandstichtingen gemeld. Er waren 138 meldingen van geweld tegen ambtenaren zoals politieagenten, ambulancebroeders en brandweerlieden. Vorig jaar waren dat er nog 97.

Ongeregeldheden

Vooral in de grote steden deden zich in de nacht van donderdag op vrijdag ongeregeldheden voor. In Amsterdam werden tachtig mensen gearresteerd, in Rotterdam waren dat er 157, ongeveer de helft meer dan vorig jaar. Agenten arresteerden in Den Haag ongeveer vijftig en in Utrecht 112 personen. De Mobiele Eenheid kwam op diverse plaatsen in het land in actie. Door het hele land gingen auto's in vlammen op.

Supersnelrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) meldde dat de politie 850 personen heeft doorgestuurd voor berechting omdat ze verdacht worden van wangedrag tijdens de jaarwisseling. Van die 850 personen zitter er nog 137 vast. Zaterdag 2 januari en maandag 4 januari moeten vijftien van hen in de vier grote steden zich verantwoorden bij supersnelrechtzittingen. De komende tijd wordt bekeken of de andere verdachten voor bijvoorbeeld snelrecht in aanmerking komen of dat ze naar de 'normale' rechter moeten. Het kan ook zijn dat de verdachten er met een boete vanaf komen.

Strafeis 150 procent

Het OM gaat mensen die geweld hebben gebruikt tegen overheidspersoneel, zoals politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden, extra zwaar straffen. De strafeis ligt ongeveer 150 procent hoger dan bij andere, vergelijkbare zaken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top