ACTUEEL

Doktersassistent vreest voor fouten door koppeling dossiers

Doktersassistenten ervaren het koppelen van medische informatie uit patiëntendossiers in verschillende huisartsinformatiesystemen (HIS) als problematisch. Ze zien de werkdruk toenemen en vrezen voor fouten. Dit blijkt uit een ledenenquête van de NVDA, de beroepsvereniging van doktersassistenten.

Bijna driekwart van de 777 respondenten gaf aan dat er veel handmatige handelingen, extra controles en correcties nodig zijn. De fouten die hierdoor kunnen ontstaan betekenen een risico voor de patiëntveiligheid, aldus de NVDA.

Problemen

Volgens de beroepsvereniging veroorzaakt het uploaden van dossierbestanden naar het HIS in meer dan de helft van de gevallen problemen. Bijvoorbeeld wanneer het niet lukt om het zip-bestand te koppelen, waardoor informatie zoals specialistenbrieven, labwaarden en medicatie niet onder de juiste episode in het HIS terechtkomen.

NVDA-voorzitter Kees Gillis: "Een allergie voor antibiotica of een specialistenbrief over een longcarcinoom. Je moet er niet aan denken dat deze informatie verloren zou gaan of op een verkeerde plek terecht komt omdat technisch gezien de systemen niet op elkaar aansluiten. Dat kan niet." 

Creatieve oplossingen

Volgens Gillis moeten doktersassistenten momenteel allerlei creatieve oplossingen en aanpassingen bedenken om de informatie te koppelen. "Dat kost te veel tijd en geld."

De huisartsenzorg maakt gebruik van meerdere huisartsinformatiesystemen. Het liefst zien de doktersassistenten één systeem voor de hele branche. Gillis: "Initiatieven om alle HIS-en compatibel te maken, duren te lang."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top