ACTUEEL

Veel mantelzorgers dementerenden kampen met depressies

Veel mantelzorgers die zorgen voor een familielid met dementie hebben door deze zorgdruk last van klachten als depressiviteit en angst. Bijna veertig procent ontwikkelt binnen twee jaar ernstige depressieve symptomen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het VUmc.

De studie volgde twee jaar lang mensen die voor een familielid met dementie zorgden. Bij veertig procent van de mantelzorgers signaleerden de onderzoekers ernstige depressieve symptomen. Van deze groep gaf twaalf procent aan te overwegen zichzelf iets aan te doen, te wensen dood te zijn, of zelfmoordgedachten te hebben. Deze gedachten speelden meestal in het tweede onderzoeksjaar.

Depressie en angst

Mantelzorgers met zelfmoordgedachten hadden ernstigere symptomen van depressie en angst, waren ongelukkiger en voelden zich minder goed in staat om voor hun familielid te zorgen dan de mantelzorgers zonder deze gedachten. Ook ervoeren ze minder regie over hun leven, minder steun van familieleden en meer gezondheidsproblemen, aldus de onderzoekers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top