Finance

Huidkliniek Zuid moet bewijzen niet te hebben gefraudeerd

In een al langer slepende zaak oordeelt het gerechtshof Den Haag dat Huidkliniek Zuid heeft gefraudeerd door behandelingen te declareren die zij niet verricht heeft. De kliniek uit Rotterdam moet gaan bewijzen dat zij níet heeft gefraudeerd. Dit meldt RTL Z.

De fraude kwam in 2013 voor het eerst in het nieuws, nadat uit een onderzoek van zorgverzekeraar DSW bleek dat er sprake was van grootschalig gesjoemel met zorgdeclaraties. De huidkliniek zou tussen 2007 en 2012 duizenden cosmetische behandelingen hebben ingediend als medische behandelingen, terwijl deze niet onder de basisverzekering worden vergoed.

DSW stapte naar de rechter, om ruim een half miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerde declaraties terug te eisen. Bovendien deden DSW en zes andere zorgverzekeraars aangifte. De kliniek ontkende de beschuldigingen. In 2015 volgde een opmerkelijke wending aan de zaak, toen de rechtbank oordeelde dat DSW geen fraude kon bewijzen. Het Openbaar Ministerie zette het strafrechtelijk onderzoek stop.

Hoger beroep

Naar nu blijkt is DSW in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof in Den Haag stelt de zorgverzekeraar in het gelijk op belangrijke punten, meldt RTL Z. Er zijn "zodanig sterke aanwijzingen dat Huidkliniek Zuid heeft gefraudeerd door bij DSW en andere verzekeraars (opzettelijk) op grote schaal behandelingen te declareren die zij niet daadwerkelijk had verricht, dat het hof voorshands bewezen acht dat HKZ zich aan deze vorm van fraude schuldig heeft gemaakt."

Zo blijken huisartsen geen of nauwelijks patiënten met medische huidaandoeningen te hebben doorverwezen naar de kliniek. Verder oordeelt een hoogleraar dermatologie dat de kliniek veel patiënten had met “onwaarschijnlijk veel verschillende huidaandoeningen”. Omdat Huidkliniek Zuid tijdens het hoger beroep niet met genoeg overtuigende tegenbewijzen kwam, oordeelt het gerechtshof dat ze nu zelf moet bewijzen dat ze niet heeft gefraudeerd.

Chris Oomen, voorzitter van de raad van bestuur van DSW, zegt tegen RTL Z blij te zijn met het oordeel van het gerechtshof, maar is teleurgesteld over de lange duur van de zaak. Huidkliniek Zuid blijft de fraude ontkennen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top