Finance

Farmaceuten betaalden in 2016 58,5 miljoen aan zorgaanbieders

De fabrikanten van geneesmiddelen hebben vorig jaar 58,5 miljoen euro aan sponsorgeld betaald aan zorgaanbieders. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg dat de relaties tussen de farmaceutische industrie en de zorgverleners bijhoudt.

Bij het transparantieregister werden vorig jaar ruim 14 duizend relaties gemeld waarbij zorgprofessionals, zorgorganisaties, patiëntenorganisaties samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen. Het ging bijvoorbeeld om financiële bijdragen aan artsen voor het spreken op een medisch congres of voor advies over de opzet van een medisch onderzoek. 

Uitgebreid

Het aantal meldingen is hoger dan in 2015 omdat het register is uitgebreid met meldingen van leveranciers van medische hulpmiddelen, zoals implantaten voor cardiologie en orthopedie. Daarnaast is sprake van een groei van relaties met zorginstellingen en samenwerkingsverbanden van zorgverleners. De relaties met individuele zorgprofessionals laten een dalende trend zien, aldus het Transparantieregister Zorg.

Het Transparantieregister Zorg is in 2012 opgericht door de Stichting Code Geneesmiddelenreclame om inzicht te geven in de financiële samenwerkingsverbanden tussen zorgaanbieders en farmaceutische bedrijven. 

Onvolledig

Niet alle betalingen van farmaceutische bedrijven aan ziekenhuizen en artsen worden gemeld, concludeerde het VPRO-radioprogramma Argos in 2015 op basis van een vergelijking tussen informatie van universitaire medische centra en de getallen in het register staan. Zo had een aantal artsen meer hebben verdiend aan hun relatie met de geneesmiddelenindustrie dan vermeld. Het geld werd overgemaakt naar bv's van medici, medische uitgeverijen of communicatiebureaus, waardoor de betaling aan de zorgvelener buiten het register kon blijven. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top