ACTUEEL

'Gemeenten stevenen af op miljoenentekort voor zorg'

Een kwart van de Nederlandse gemeenten komt dit jaar miljoenen euro's tekort voor de bekostiging van zorg voor hun inwoners. Ook kampen gemeenten met tekorten voor bijstandsuitkeringen. Dat blijkt uit een berekening van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zo meldt dagblad Trouw donderdag.

Voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hebben de Nederlandse gemeenten samen een tekort van 48 miljoen en voor de jeugdhulp "enkele tientallen miljoenen", aldus Staf Depla, voorzitter van de VNG-commissie Financiën in Trouw. Voor de bijstandsgelden voorzien Nederlandse gemeenten volgens VNG een tekort van 270 miljoen euro.

Ook Enschede stevent af op een tekort op het zorgbudget, zo bleek eerder deze week. Het zou gaan om een bedrag van 14,4 miljoen euro, volgens de gemeente grotendeels te wijten aan kortingen van het Rijk op budgetten voor jeugdzorg, Wmo en werkgelegenheid. 

In de knel

VNG wil dat het Rijk de gemeenten die in de knel komen tegemoet komt. Gemeenten waar het nu misloopt hebben tijd en geld nodig om orde op zaken te stellen, zegt Depla. Niet elke Nederlandse gemeente kampt met een tekort. "Er zijn ook gemeenten waar het goed gaat. Maar de duivel schijt altijd op de grote hoop."

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top