ACTUEEL

Landelijke databank implantaten in de maak

Er komt een landelijk register voor implantaten die bij Nederlandse staatsburgers zijn ingebracht. Zorgverleners moeten deze gegevens gaan vastleggen. De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een voorstel dat dit regelt, zo meldt de Volkskrant.

Aanleiding waren de lekkende PIP-borstimplantaten. In 2012 werd bekend dat deze implantaten gezondheidsschade kunnen veroorzaken. Het was echter niet meer te achterhalen bij wie deze protheses waren ingebracht.

Het register is straks alleen toegankelijk voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De IGZ kan dan ingrijpen als een implantaat onveilig blijkt te zijn. In de databank staat welke zorgaanbieders deze implantaten hebben geplaatst en om hoeveel mensen het gaat.

Om de privacy te waarborgen heeft de inspectie geen inzicht in de persoonsgegevens van cliënten. Die voorwaarde werd gesteld door het College Bescherming Persoonsgegevens. In een eerste versie van het wetsvoorstel werden zorgverleners die implantaten plaatsen nog verplicht ook het burger-servicenummer van de patiënt aan het landelijk register door te geven. Nu weet alleen de zorgverlener om wie het gaat, aldus de Volkskrant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top