Tech

'Ggz zet vaker virtual reality in bij behandeling'

Steeds meer ggz-behandelaars maken gebruik van technologische toepassingen zoals virtual reality. VR-toepassingen kunnen onder meer effectieve ondersteuning bieden bij de behandeling van PTSS of angststoornissen. Dat zegt Martine van Bennekom, psychiater bij GGZ Delfland, in een artikel van ICT & Health.

Cliënten worden met een VR-bril in de veiligheid van de spreekkamer blootgesteld aan een wereld die grote gelijkenissen vertoont met de echte wereld. Dat biedt volgens Van Bennekom veel voordelen. Zo krijgt de behandelaar inzicht in hoe de cliënt zich in een bepaalde situatie gedraagt en kunnen cliënten in een veilige omgeving hun angsten beoefenen.

Doorlooptijd

Van Bennekom verwacht dat de toepassing van virtual reality de doorlooptijd van diverse psychiatrische behandelingen korter maakt en de kwaliteit ervan verbetert. GGZ Delfland wil de onderzochte virtuele omgevingen de komende jaren daarom zo breed mogelijk inzetten voor cliënten.

Om VR goed en snel te kunnen inzetten binnen de ggz wil GGZ Delfland meer gaan samenwerken met ontwikkelaars, andere ggz-instellingen en zorgverzekeraars. "Zo kunnen we meer onderzoek doen naar nieuwe VR-omgevingen en behandelingen optimaliseren", aldus Van Bennekom.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top