ACTUEEL

Tergooiziekenhuizen ‘slachtoffer’ van lek NMa

Door een lek bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) staat Tergooiziekenhuizen landelijk te kijk als fusieziekenhuis dat fors duurder is geworden. Dat stelt Claudia Zuiderwijk, directeur van Tergooiziekenhuizen in De Gooi- en Eemlander. Ze vindt het “zielig om alleen uit duurdere heupoperaties te concluderen”.

Verzet tegen Gooise fusie

In Hilversum laait het verzet tegen de Gooise ziekenhuisfusie weer op na het uitlekken van het NMa-studie naar prijsontwikkelingen bij de fusie van de Tergooiziekenhuizen. Uit de studie blijkt dat heupoperaties zo’n tien procent duurder zijn geworden. Zuiderwijk benadrukt in De Gooi- en Eemlander dat tegelijkertijd allerlei ingrepen, waaronder staaroperaties en behandeling van rughernia's, bij Tergooiziekenhuizen juist goedkoper zijn geworden. De kostprijs per patiënt ligt onder het gemiddelde, volgens zorgverzekeraar Agis.

Kwaliteit

Zuiderwijk betreurt het dat de NMa Tergooi niet heeft laten weten dat er een onderzoek liep. Ze kondigt een 'stevig' gesprek aan met de instantie. Verder doet ze “de morele oproep om eens te kijken naar de kwaliteit van de zorg, niet altijd maar de kosten”.

Draagvlak voor fusie Tergooi

Volgens Zuiderwijk komt het nieuws uit de gelekte NMa-studie bovendien op een heel slecht moment, omdat de ziekenhuizen nog niet echt ontdubbeld zijn. Tergooi heeft al moeite om draagvlak te creeëren. Net op het moment nu er begrip begint te ontstaan voor de fusie, komt het ziekenhuis in een verkeerd daglicht.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Chris Oomen

5 januari 2010

Wellicht is het nuttig de NMa het boekje "Goochelen met getallen" door auteur H. van Maanen aan te bieden. Een investering in datzelfde boekje voor Jan de Vries van het CDA zou ook nog wel eens zijn rendement op kunnen leveren.Groet, Chris Oomen

DSW

Top