ACTUEEL

Ploumen: She Decides meer nodig dan ooit

Het initiatief She Decides is harder nodig dan ooit. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) na afloop van een werkbezoek aan Kenia. Daar bezocht ze enkele projecten voor seksuele gezondheid, gezinsplanning en veilige abortus. Het idee voor She Decides komt van de bewindsvrouw. Allerlei landen hebben samen al ruim 180 miljoen euro steun toegezegd.

Dat geld moet het gat dichten dat ontstaat door het wegvallen van omgerekend zo'n 550 miljoen euro aan Amerikaanse bijdragen, een maatregel van president Trump. Vrouwen in arme landen dreigen daardoor verstoken te blijven van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en veilige abortus.

Tijdens het bezoek aan Kenia bleek dat Amerika de maatregel nog breder toepast dan was aangekondigd. "Niet alleen programma's voor gezinsplanning worden geraakt maar ook die voor allerlei andere gezondheidsprogramma’s, zoals die voor hiv/aids en malaria. Dat heeft een enorme weerslag op miljoenen vrouwen én mannen", zegt Ploumen.

Ze wil proberen om het onderwerp op de agenda te krijgen van de top van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie, later dit jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top