ACTUEEL

Voorschrijven zeer sterke pijnstillers verzesvoudigd

Nederlandse huisartsen schrijven steeds vaker sterkwerkende opioïden voor. In tien jaar is het aantal patiënten in Nederland dat zo’n krachtige pijnstiller voorgeschreven kreeg verzesvoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Opioïden worden voorgeschreven bij hevige of chronische pijn, bijvoorbeeld bij kanker, na een ongeval of operatie. Ze kunnen leiden tot gewenning en afhankelijkheid. Er zijn zwakwerkende opioïden, zoals tramadol, en sterkwerkende, zoals morfine, oxycodon en fentanyl. Vanuit binnen- en buitenland zijn er signalen van een toename in het voorschrijven van (sterkwerkend) opioïden.

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode van 2005 tot en met 2015 het aantal patiënten in Nederland dat een sterkwerkende opioïde voorgeschreven kreeg, is verzesvoudigd. Met name het voorschrijven van oxycodon is aanzienlijk toegenomen. Dit is in lijn met de trend in andere landen. De toename is het sterkst in Nederlanders boven de 75 jaar en zou dus mogelijk deels kunnen worden verklaard door de vergrijzende bevolking.

Nekpijn

Huisartsen schrijven opioïden vaker voor bij aandoeningen anders dan kanker, zoals klachten, symptomen en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals rug-, nek-, en schouderpijn. In 80 procent van de gevallen waarbij voor het eerst een opioïde werd voorgeschreven bij andere aandoeningen dan kanker, koos de huisarts voor een zwakwerkend opioïde. Dit is conform de adviezen in de NHG-standaard “Pijn”.

Overigens worden in totaliteit sterkwerkende opioïden nog steeds minder vaak voorgeschreven dan zwakwerkende opioïden, aldus NIVEL.  0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top