ACTUEEL

Internationale aspiraties Prinses Máxima Centrum krijgen vorm

De internationale aspiraties van het Prinses Máxima Centrum krijgen steeds nadrukkelijker vorm. Zo is het centrum voorjaar 2018 bij de opening van de nieuwbouw het grootste kinderoncologisch centrum van Europa. Ook weet het Prinses Máxima steeds meer internationale toponderzoekers aan te trekken, zo kwam naar voren tijdens een werkbezoek van koningin Máxima op donderdag 18 mei.

Tijdens haar bezoek werd Máxima bijgepraat over de nieuwste technieken om kinderkanker in de toekomst beter te kunnen behandelen. Zo bekeek ze zogenoemde organoids, in het lab opgekweekte tumorweefsels waarmee vooraf precies bepaald kan worden welke behandeling het meest effectief is. Ook keek de koningin naar 3D-beelden van kankercellen. Met behulp van het zogenoemde 3D imaging kunnen chirurgen tumoren beter verwijderen.

Dankzij de combinatie van research en behandeling is de overlevingskansen de afgelopen jaren sterk gestegen. “Begin jaren zeventig was de overlevingskans van kinderen met kanker nihil, ze werden niet eens behandeld”, aldus hoogleraar kinderoncologie Rob Pieters. “Nu is dat meer dan 80 procent.” Speerpunt in Utrecht voor de komende jaren is het onderzoek naar en de behandeling van zeldzame kankersoorten. Verdere concentratie van de kinderoncologie is daarbij het sleutelwoord, want alleen op die manier komen er voldoende middelen, patiënten en wetenschappelijk talent samen.

Standaard

Een voorbeeld van de succesvolle geïntegreerde research is volgens Pieters de meer gepersonaliseerde behandeling van patiënten, zoals die sinds de jaren negentig is ontwikkeld. Dankzij een scherpere indeling in risicogroepen kunnen artsen de zwaarte van de behandeling beter afstemmen op de individuele patiënt, met betere uitkomsten en minder bijwerkingen als gevolg. "Dat is nu de Europese standaard", aldus Pieters.
Ook in de behandeling van zeldzame kankersoorten bij pasgeborenen zijn volgens Pieters grote stappen gezet door met 25 landen afspraken te maken over de inzet van kansrijke geneesmiddelen. "Ook in Argentinië is dit nu de aangewezen therapie", aldus Pieters in een toelichting aan koningin Máxima.              

Concentratie

Met het oog op verdere concentratie heeft het Prinses Máxima Centrum onlangs een overeenkomst gesloten met het Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG). Daarvoor heeft het UMCG over de eigen schaduw heen moeten stappen. “Medisch-inhoudelijk zijn we er van overtuigd dat concentratie goed is”, aldus bestuursvoorzitter Jos Aartsen. “Maar er spelen natuurlijk ook institutionele belangen. Het gaat vaak om specialismen die ook van belang zijn voor andere takken van sport. Kinderoncologie maakt een essentieel onderdeel van kindergeneeskunde uit, daar zit de pijn.”

Ondanks dit soort issues heeft het Prinses Máxima Centrum ook de banden met Radboudumc weten aan te halen. Die samenwerking is nodig om de ambitie waar te maken om bij de voltooiing van de nieuwbouw in het voorjaar 2018 als grootste kinderkankercentrum van Europa de deuren te openen. Voor de initiatiefnemers en betrokken professionals is en blijft deze ambitie een middel en geen doel. Ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven, dat is de missie van het Prinses Máxima Centrum. “Voor mij gaat het erom dat wij steeds het initiatief nemen, verantwoordelijkheid durven nemen”, aldus Pieters. “Kortom, lef hebben. Lef om het beste te doen voor ieder kind met kanker.”   

werkbezoek-maxima

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top