HRM

Zeeland kampt met groot tekort aan zorgpersoneel

De provincie Zeeland kampt met een groeiend tekort aan zorgpersoneel. In twee jaar tijd is het aantal openstaande vacatures in de zorgsector meer dan verdrievoudigd, blijkt uit cijfers van arbeidsmarktmonitor ViaZorg.

Dat meldt Omroep Zeeland.

Het arbeidsmarktrapport laat zien dat er in maart 2015 nog 69 vacatures waren, twee jaar later is dat aantal gestegen naar 237. "We wisten dat tegen 2019 er een grote behoefte zou zijn aan nieuw zorgpersoneel in Zeeland. Maar dat het nu al zo nijpend zou zijn heeft iedereen verrast", aldus directeur Monica Roose van ViaZorg in gesprek met de lokale omroep.

Vergrijzing

Het tekort aan werknemers in de zorg is onder meer ontstaan doordat in de provincie Zeeland verhoudingsgewijs meer ouderen dan jongeren wonen. Daarnaast neemt het aantal scholieren dat kiest voor een opleiding in de zorg af. Ook de vergrijzing onder bestaand zorgpersoneel speelt een rol. Bijna een kwart van alle Zeeuwse zorgmedewerkers is 55 jaar of ouder.

Zorginstellingen gaan - naast  het opleiden van meer mensen - kijken naar technische oplossingen als video-bewaking om bijvoorbeeld nachtdiensten anders in te richten. Op die manier kan personeel slimmer ingezet worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top