ACTUEEL

'Verbied sjoemelgaatjes in sigaretten'

De ventilatiegaatjes in sigarettenfilters zijn debet aan de toename van adenocarcinoom, de meest voorkomende vorm van longkanker. Dat stellen onderzoekers van het Nationaal Kankerinstituut in de Verenigde Staten vast. Bij de publicatie van hun onderzoeksresultaten pleiten zij dan ook voor een verbod. In de Volkskrant betuigen ook Nederlandse deskundigen hun steun voor een verbod.

Door de gaatjes inhaleren rokers meer lucht, stellen de onderzoekers. Hierdoor wordt de verbrandingstijd langer, daalt de tempratuur en is de verbranding niet volledig. Als gevolg krijgt de roker meer kankerverwekkende stoffen binnen. Die roker moet ook dieper inhaleren, waardoor de schadelijke stoffen de longen verder binnen dringen.

Volgens Wanda de Kanter, longarts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, verklaart dit waarom het aantal mensen met longkanker toeneemt, hoewel het totale aantal rokers daalt.

Ook Onno van Schayck, epidemioloog en hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, schaart zich in de Volkskrant achter het pleidooi van de onderzoekers om geperforeerde filters te verbieden. Hij raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dringend aan het  Amerikaanse artikel te lezen.

De NVWA stelt dat tabaksfabrikanten met hun ventilatiegaatjes de wet niet overtreden. Volgens advocate Benedicte Ficq is er echter sprake van gesjoemel. De gaatjes zijn bedoeld om apparatuur die schadelijke stoffen meet te misleiden. Ficq bereidt een strafzaak voor tegen de tabaksindustrie om wat zij 'sjoemelsigaret' heeft gedoopt.

Het ministerie van Volksgezondheid laat aan de Volkskrant weten zich ervan bewust te zijn "dat die gaatjes invloed hebben" op de meting van schadelijke stoffen, maar kijkt naar het RIVM voor advies. Het RIVM ziet in het Amerikaanse onderzoek steun voor zijn stelling dat de consument niet beter wordt van de ventilatiegaatjes, maar wijst naar het ministerie om daar beleid voor te maken, aldus de Volkskrant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top