ACTUEEL

AvL wil harde actie tegen tabak van nieuw kabinet

Een nieuw kabinet mag zich niet langer tevreden stellen met halfbakken maatregelen tegen tabaksverslaving en moet echt werk maken van een rookvrije samenleving. Dat bepleit de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek in een open brief aan de onderhandelaars.

In de brief geeft de raad van bestuur uiting aan zijn ongeloof en frustratie over het feit "dat er door onze regering, ondanks de keiharde feiten over de gevolgen van roken, niet meer gedaan wordt om een écht rookvrije samenleving te creëren."

Achterhaald

Volgens de raad van bestuur maken de maatschappelijke kosten van het roken van 30 miljard euro per jaar de zorg onbetaalbaar. Het beeld dat stoppen met roken de maatschappij juist met extra kosten opzadelt is volgens AvL achterhaald. "Rokers leven korter, hebben een lagere kwaliteit van leven, verzuimen eerder, nemen vaker pauze en hebben hogere zorgkosten. Elke dag sterven minstens 55 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Veel mensen realiseren zich nog steeds niet voldoende dat twee van de drie rokers aan de gevolgen van tabak overlijdt. Een kwart van hen al voor hun pensioen. Roken is ook van invloed op het ontstaan van o.a. chronische ziektes zoals COPD, hart en hersenfalen en het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct is drie tot zes keer zo hoog."

Schandelijk

De raad van bestuur uit felle kritiek op de tabaksindustrie. "Roken is een van de heftigste verslavingen en de tabaksindustrie weet dat en speelt daar op schandelijke wijze op in." Juist vandaag werd bekend dat het aantal Europese jongeren dat rookt is gestegen van 25 naar 29 procent. "We moeten als maatschappij inzien dat een kind onmogelijk voor 100 procent verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn ziekte over twintig jaar. Een ziekte die tot stand is gekomen onder druk van intensieve marketing, grenzeloze lobby, sociale druk, peer group pressure en culturele factoren. De schuld van de verslaving ligt bij de tabaksindustrie, niet bij hen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt."

De raad  van bestuur eindigt de brief met een uitnodiging aan de politiek om in het Antoni van Leeuwenhoek aan tafel te gaan om een gezamenlijke aanpak te bespreken. Wat het AvL betreft worden maatregelen als  een hogere prijs, slechte beschikbaarheid en een stevig ontmoedigingsbeleid in het komende regeerakkoord vastgelegd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top