ACTUEEL

Bestuursvoorzitter MCL pleit voor openheid over ZZP’s

Het ministerie van VWS moet eerlijk zijn over de gevolgen van de aanpassingen in de zorgzwaartepakketten (ZZP’s) voor de individuele patiënt. Voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Zorggroep Noorderbreedte in Friesland Wander Blaauw heeft staatssecretaris Jet Bussemaker in zijn nieuwjaarsspeech opgeroepen dapper te zijn en zelf te vertellen hoe de vork in de steel steekt.

Onaanvaardbare verschraling

Volgens Blaauw is het niet de taak van zorginstellingen om  patiënten te informeren over de bezuinigingen. Blaauw spreekt van een onaanvaardbare verschraling in de ouderenzorg. Hij acht het niet wenselijk dat Noorderbreedte cliënten op de hoogte moet stellen van de bezuinigingen. Het moet voor cliënten en familie duidelijk zijn dat “niet Noorderbreedte, maar de overheid niet meer geld voor de zorg van de cliënt over heeft. Of misschien niet meer heeft. Dan pas wordt helder dat, wil Noorderbreedte werkelijk ingaan op de vraag naar zorg, de familie zou moeten bij betalen, of genoegen zou moeten nemen met wat de overheid, het Centraal Indicatieorgaan Zorg, heeft geïndiceerd.”

Beroep op familie

Hij stelt dat 2009 weliswaar met een financieel positief resultaat is afgesloten, maar dat de begroting voor 2010 van Noorderbreedte biedt geen ruimte voor verdere verschraling. Er zal een groter beroep moeten worden gedaan op de familie van cliënten in de vorm van mantelzorg en extra geld. Daarnaast mogen medewerkers niet meer zorg leveren dan is overeengekomen, aldus Blaauw tijdens de nieuwjaarsreceptie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top