ACTUEEL

‘Z-waarde model beperkt marktwerking’

Wander Blaauw, voorzitter van de raad van bestuur van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Zorggroep Noorderbreedte in Friesland, hekelt de voorgenomen kabinetsplannen tot invoering van het Z-waarde model. Het model maakt slechts zeer beperkte groei mogelijk, zei de bestuursvoorzitter in zijn nieuwjaarsspeech.

Productieplafond

Het Z-waarde model is een variant op het model van maatstafconcurrentie. Volgens Blaauw beseft het kabinet niet hoe het model uit gaat pakken. Daarnaast vindt hij het belachelijk dat ziekenhuizen gebonden zijn aan een productieplafond en medisch specialisten niet. Het Z-waarde model beperkt de mogelijkheid om te groeien. Het model is volgens Blaauw het tegenovergestelde van marktwerking.

MCL moet ombuigen

Het model stelt het MCL voor een uitdaging. De begroting van het MCL voor 2010 is nog niet rond.  Blaauw verwacht voor 2011 ongeveer tien miljoen euro te moeten ombuigen. Hij wil dit bereiken door groei, kostenverlaging en herallocatie van middelen. In hoeverre die groei gerealiseerd kan worden, is door het Z-waarde model onzeker. Idioot, aldus Blaauw in zijn speech.

Het kabinet beslist vrijdag 8 januari over de invoering van het Z-waarde model.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top