Finance

NZa zet kijker op zelfstandige behandelcentra

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de komende maanden een aantal bezoeken brengen aan zelfstandige behandelcentra (zbc's) in de ziekenhuiszorg. De zorgautoriteit controleert de administratie om te zien of de klinieken volgens de regels registeren en declareren.

De NZa analyseert de data van zorgdeclaraties en kijkt naar patronen. Onverklaarbare afwijkingen van de gemiddelde gedeclareerde zorg zijn voor de zorgautoriteit aanleiding om een bezoek te brengen aan het betreffende zelfstandige behandelcentrum. De bezoeken worden van tevoren aangekondigd. Vanwege de verschillen in grootte en opzet van zbc's is het lastig direct de vinger te leggen op de oorzaak van afwijkingen, zo stelt de NZa. Gesprekken met de betreffende zbc’s moeten duidelijkheid verschaffen.

Grotere rol

Zelfstandige behandelcentra spelen een steeds grotere rol binnen de medisch-specialistische zorg. Inmiddels wordt zo'n 4 procent van deze zorg geleverd door zbc's. Bij een aantal specialismen, zoals dermatologie en oogheelkunde, ligt dit zelfs rond de 10 procent.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top