ACTUEEL

'Apotheker betaalt nog steeds voor afhaal medicijnafval'

Zo'n veertig procent van de gemeenten in Nederland laat apothekers opdraaien voor de afvoer en verwerking van het medicijnafval dat patiënten bij hun apotheek inleveren. Apothekers willen dat gemeenten gaan bijdragen aan de kosten van de verwerking van het afval.

Dit zegt de KNMP, de beroepsvereniging voor apothekers, dinsdag tegen BNR.

Volgens de KNMP betalen apothekers jaarlijks duizenden euro's voor het medicijnafval, terwijl de verantwoordelijkheid voor de inzameling en verwerking van het afval bij gemeenten ligt. De KNMP denkt dat apothekers wel eens zouden kunnen gaan stoppen met het verwerken van het medicijnafval, als ze zelf de kosten moeten blijven betalen.

Kosten

Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP, zegt dat de kosten kunnen oplopen tot 7.000 euro per apotheek per jaar. Dat gemeenten apothekers nog steeds belasten met die kosten noemt hij "een onverteerbare zaak". "Zeker omdat ook staatssecretaris Dijksma vindt dat dit een taak van de gemeentes is", aldus Klein Nulent. 

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) stelde eind 2016 dat gemeenten de kosten voor de inzameling en vernietiging van ongebruikte en oude medicijnen voor hun rekening moeten nemen, zoals bij ander klein chemisch afval.

Vervuiling

Door medicijnafval in te zamelen helpen apothekers voorkomen dat het afval in het huisvuil of het riool terechtkomt. Stoppen ze met de inzameling, dan zullen waarschijnlijk meer mensen thuis hun medicijnafval weggooien. Dat leidt tot vervuiling van het oppervlaktewater. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top