ACTUEEL

NZa maant zorgsector geen conflicten via media uit te vechten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars conflicten rond zorginkoop niet via de media moeten uitvechten. Volgens de NZa maakt dit zorgvragers onnodig ongerust.

Aanleiding voor de schrobbering is de kwestie rond de inkoop van wijkverpleging voor VGZ-verzekerden bij BrabantZorg. De zorgaanbieder luidde eind mei de noodklok omdat VGZ te weinig geld beschikbaar zou hebben voor de wijkverpleging. Om die reden kan BrabantZorg naar eigen zeggen niet anders dan nieuwe VGZ-klanten vragen om de rekening van BrabantZorg uit eigen zak voor te schieten en bij VGZ declareren.  

De NZa stelt in algemene zin dat afspraken tussen verzekeraars en aanbieders niet ten koste mogen gaan van de zorg voor de verzekerden. Op basis van recent verkregen informatie constateert de NZa dat er in door VGZ voldoende wijkverpleging lijkt te zijn ingekocht. Nieuwe cliënten voor de wijkverpleging die verzekerd zijn bij VGZ kunnen bij andere zorginstellingen terecht. Voor cliënten die al in zorg zijn bij BrabantZorg blijft de situatie bij het oude. Wel blijft de Zorgautoriteit de situatie nauwlettend in de gaten houden.

Informeren

De NZa heeft VGZ verzocht de verzekerden duidelijk te informeren. De verzekeraar zal op de website aangeven dat nieuwe cliënten niet langer bij BrabantZorg terecht kunnen zonder bij te betalen. VGZ moet mensen die daarom vragen bemiddelen naar een andere zorginstelling.  Ook zal VGZ huisartsen  en andere verwijzers in de regio actief informeren. BrabantZorg heeft aangegeven nieuwe cliënten door te verwijzen naar VGZ. De instelling zal cliënten die enkel terecht kunnen bij BrabantZorg in zorg nemen zonder bijbetaling.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top