Finance

Gelre en Sint Maartenskliniek voeren horizontaal toezicht in

Gelre ziekenhuizen en de Sint Maartenskliniek ontvingen afgelopen week het certificaat (assurance verklaring) voor horizontaal toezicht, als eerste twee ziekenhuizen in Nederland. Het Erasmus MC is hard op weg om zich in juli 2017 aan te kunnen sluiten. Dit meldt de betrokken zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

De verklaring is afgegeven naar aanleiding van een onderzoek van KPMG naar de declaratie- en registratieprocessen van de twee ziekenhuizen. Zilveren Kruis noemt de prestatie van Gelre ziekenhuizen en de Sint Maartenskliniek "een mooie stap naar minder controle en administratieve lasten en meer vertrouwen".

Jeroen van Duren, directeur Financiën Sint Maartenskliniek: "De Sint Maartenskliniek is trots op de ontvangen assurance verklaring. Die toont aan dat wij de juiste beheersmaatregelen hebben ingericht. Het is onze intrinsieke motivatie om onze zorgverzekeraars te laten zien, dat de zorg die wij declareren, ook aantoonbaar is geleverd en voldoet aan de daaraan gestelde eisen."

Ook Gelre ziekenhuizen is blij met de ontvangen verklaring. Rob te Brake, directeur Financiën: "Wij willen transparant zijn. Transparantie is de basis van vertrouwen. Op basis hiervan willen we de zorgverzekeraars graag inzicht geven in onze data. Door de assurance verklaring kunnen wij nu ook echt aan onze zorgverzekeraars aantonen dat we de juiste beheersmaatregelen hebben ingericht".

Representatiebeginsel

Zilveren Kruis heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan horizontaal toezicht met de betrokken partijen. Hier gaat het representatiebeginsel op, dat wil zeggen dat één zorgverzekeraar het aanspreekpunt is voor het ziekenhuis en de zaken afstemt met de overige zorgverzekeraars. Jitse Kok, manager Naleving en Controle bij Zilveren Kruis: “Horizontaal Toezicht draait niet alleen om vertrouwen tussen de zorgverzekeraar en het ziekenhuis. Ook tussen de zorgverzekeraars onderling neemt het vertrouwen toe.” Door het toepassen van representatie worden bovendien de kosten van het ziekenhuis en de zorgverzekeraars sterk gereduceerd.

Omdat horizontaal toezicht wordt beschouwd als een goede manier om de administratieve lasten in de zorgsector te verlichten hebben de vier grote zorgverzekeraars, Zilveren Kruis, CZ, Menzis en VGZ, de handen ineen geslagen. Zij maakten eind 2015 bekend zich in te gaan zetten om horizontaal toezicht binnen zorgorganisaties te realiseren. Sindsdien zijn er stappen gezet in bijvoorbeeld ggz-instellingen.

Inmiddels is het de beurt aan de ziekenhuizen. Betrokkenen streven ernaar dat 80 procent van de ziekenhuizen is ingericht op horizontaal toezicht in 2020. Hiertoe hebben de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Federatie van UMC's (NFU) het landelijk platform Horizontaal Toezicht ingericht. Landelijk projectleider Cornelis Jan Diepeveen zegt dat Gelre ziekenhuizen en de Sint Maartenskliniek trots mogen zijn op het behaalde resultaat. "Naast het Erasmus MC verwachten wij ook dat het Rijnstate en het Laurentius Ziekenhuis nog dit jaar overgaan op Horizontaal Toezicht."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top