Finance

Klink: Extra geld voor terugdringen babysterfte

Als er extra miljoenen nodig zijn om de babysterfte in Nederland te verminderen, moet dat geld beschikbaar worden gesteld. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat woensdag gezegd bij de presentatie van een rapport van een groep deskundigen over de veiligheid bij geboorte.

Extra geld ondanks bezuinigingen

De bewindsman moet de komende jaren fors bezuinigen. Hij vind echter dat voor de veilige geboorten extra geld beschikbaar moet zijn, als blijkt dat er meer gynaecologen en/of verloskundigen nodig zijn. Het geld hiervoor moet wel op zijn eigen begroting worden gevonden, benadrukt hij. Dat betekent dat er elders op het terrein van de volksgezondheid extra moet worden bezuinigd.

Relatief hoog sterftecijfer

In Nederland sterven meer baby's vlak voor, tijdens en vlak na de geboorte dan in andere Europese landen. Alleen Frankrijk en Letland doen het nog slechter.

Paraatheid medische hulp

Een commissie van deskundigen heeft onder meer geadviseerd artsen en ander medisch personeel zeven dagen lang dag en nacht paraat te laten zijn in ziekenhuizen voor hulp bij complicaties. Ze zijn in principe thuis, maar in geval van nood moeten ze binnen vijftien minuten in het ziekenhuis paraat staan. Nu is die hulp er buiten kantoortijden meestal niet.

Terugdringen vermijdbare sterfte

Volgens Klink is sterfte bij geboorte zeer ingrijpend voor ouders, broertjes en zusjes. “De gevolgen denderen soms decennia later nog door in de families”' Hij noemt het “de dure plicht” van Nederland om de vermijdbare babysterfte binnen vijf jaar met de helft terug te brengen. Klink stuurt volgende maand een brief naar de Tweede Kamer met verdere voorstellen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top