ACTUEEL

Stichting Arduin sportiefste zorginstelling van Nederland

Stichting Arduin uit het Zeeuwse Middelburg is verkozen tot Sportiefste Zorginstelling van Nederland. Als prijs wordt een Cruyff Court aangelegd nabij deze zorginstelling voor gehandicapten.

Prijsuitreiking

Staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS en Carole Thate, directeur van de Johan Cruyff Foundation hebben dit woensdag bekendgemaakt in Madurodam.

VWS en VGN

Stichting Arduin, met zo’n zevenhonderd cliënten verspreid over meerdere locaties in Zeeland, is gekozen uit de 141 zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten in Nederland. Het trapveldje wordt aangeboden door het ministerie van VWS en wordt ondersteund door de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en Gehandicaptensport Nederland.

Stimulering beweegbeleid

Het is bedoeld om het sport- en beweegbeleid binnen de zorginstelling verder te stimuleren en past binnen het beleid van het ministerie om de positieve effecten van sport ook te bewerkstelligen bij mensen met een handicap.

Maatschappelijke positie

De aanleg van het Cruyff Court gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente, die het initiatief financieel ondersteunt. Bewoners met een verstandelijke beperking zullen het veldje onderhouden. René van der Waal, manager van Stichting Arduin: “Wij vinden het belangrijk dat het Cruyff Court van iedereen wordt. Op doordeweekse dagen zal onze sportcoördinator op het veldje activiteiten voor de bewoners organiseren. Maar op woensdagmiddagen en in het weekend hopen we dat mensen uit de buurt, samen met bewoners, deelnemen aan de activiteiten. Daarbuiten is het veldje voor iedereen vrij toegankelijk. Dit is geheel in lijn met onze overtuiging dat mensen met een beperking als vanzelfsprekend een plaats hebben in de maatschappij tussen alle andere mensen.”

Samenwerking en inspiratie

Carole Thate van de Johan Cruyff Foundation is gecharmeerd van de manier waarop Arduin invulling geeft aan het toekomstige Cruyff Court: “Vanaf het moment dat de mensen van Arduin hoorden dat ze kans maakten op een veldje, proefde ik een enorm enthousiasme. Ze kwamen direct met plannen om allerlei activiteiten op het veld te organiseren. Deze zogenaamde activatie van het veld vinden wij erg belangrijk. Als dit in samenwerking met de buurt en de bewoners gebeurt, is dat helemaal mooi. We hopen dat dit andere zorginstellingen inspireert.”

Johan Cruyff Foundation

De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht uit de wens van Johan Cruijff om kinderen aan het bewegen te krijgen. Dit doet het door het opzetten en ondersteunen van projecten die sport en spel stimuleren, altijd voor de langere termijn en in nauwe samenwerking met betrokken partijen en de jeugd zelf. De Cruyff Courts zijn het grootste en bekendste project van de Foundation. Het eerste trapveld werd aangelegd in 2003. Op dit moment heeft de Johan Cruyff Foundation 116 Cruyff Courts aangelegd.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dobbelaere

9 oktober 2010

Beste,

Ik ben op zoek naar een zekere mevr. L. Defos(se) die in jullie organisatie werkt ( Zeeland ). Heeft u het juiste mailadres zodat ik een boodschap kan doorsturen.

Alvast hartelijk dank

Geert Dobbelaere

Veeweg 5

9940 Evergem / België

Top