Finance

VWS bedingt lagere prijs kankermedicijnen

Minister Schippers (VWS) heeft voor twee geneesmiddelen tegen kanker een lagere prijs met de fabrikanten weten af te spreken. De medicijnen worden nu ook vergoed vanuit het basispakket.

Het gaat om de middelen pertuzumab (verkocht als Perjeta) voor de behandeling van borstkanker en pembrolizumab (Keytruda) voor de behandeling van onder andere longkanker.

17,5 procent korting

Perjeta geneest borstkanker niet, maar levert volgens het Zorginstituut voor de helft van de patiënten een overlevingswinst op van ten minste 15 maanden. Het Zorginstituut schatte de totale kosten voor pertuzumab eerder op 40 miljoen euro per jaar.

Naast een openbare prijsverlaging van 17,5 procent zijn aanvullende, vertrouwelijke afspraken gemaakt. De afspraken gelden tot en met 2019. In Nederland komen zo’n 800-1000 patiënten per jaar in aanmerking voor een behandeling met pertuzumab.

Keytruda werd al vergoed voor patiënten met huidkanker. Het Zorginstituut oordeelde dat het middel ook effectief was bij de behandeling van longkanker en Hodgkin-syndroom. Door de prijsverlaging kan het middel nu ook voor patiënten met deze aandoeningen worden vergoed.

Voor Keytruda is niet bekend gemaakt in hoeverre de prijs is verlaagd. Het Zorginstituut gaf eerder aan dat zonder een prijsverlaging de uitgaven voor pembrolizumab kunnen oplopen tot 140 miljoen euro per jaar voor de behandeling van longkanker alleen. 1200 patiënten komen in aanmerking voor pembrolizumab als startbehandeling bij longkanker.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top