ACTUEEL

Lareb: beter opletten bij overstap naar ander medicijn

Bijwerkingencentrum Lareb pleit voor betere bewaking van gevolgen van overschakeling op een ander merk geneesmiddel. Meestal gaat het overstappen prima, maar soms is sprake van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid.

Over de afgelopen tien jaar waren er 2.500 meldingen van, maar het aantal is vooral de laatste twee jaar extra opgelopen. In totaal zijn er bij circa twintig wijzigingen van merk gevolgen gemeld.

Lareb benadrukt dat artsen en patiënten zulke effecten vooral moeten melden, omdat dat nodig is om uit te vinden wat er aan de hand is en wat eraan kan worden gedaan. Een meer proactieve monitoring van patiënten is vooral gewenst wanneer het om wisselingen in een grote groep en korte periode gaat.

Meestal vindt substitutie plaats door preferentie-beleid van zorgverzekeraars, maar ook tekorten aan een bepaald merk geneesmiddel kunnen hierbij een rol spelen. Farmaceutische beroepsvereniging KNMP ontraadt in een richtlijn substitutie bij bepaalde groepen geneesmiddelen, zoals anti-epileptica. Toch komt dit in de praktijk voor, zo stelt Lareb vast op basis van meldingen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top