Tech

Treant voert meer robotoperaties uit

Bij Treant Zorggroep vinden nu ook gynaecologische operaties plaats met behulp van de Da Vinci-operatierobot. Het gaat om operaties waarbij de baarmoeder wordt verwijderd. Dankzij de robot kan de specialist nauwkeuriger opereren, waardoor er minder kans is op complicaties, aldus de zorgorganisatie.

Gynaecologen van het ziekenhuis volgden een opleiding voor robotchirurgie in Straatsburg en liepen stage in ziekenhuizen in Nederland en Duitsland. Ook de OK-assistenten volgden een speciale training. 

Prostaat

Treant startte vorig jaar met robotchirurgie bij patiënten met prostaatkanker. Sinds oktober 2016 ondergingen zo’n honderd mannen een robotgeassisteerde operatie. Ook zijn er twintig nieroperaties en een aantal reconstructieve ingrepen met de robot verricht.

De zorgorganisatie wil in november 2017 starten met gespecialiseerde bekkenbodem-operaties met behulp van de robot. Voor deze operaties verwijst Treant nu nog patiënten door naar andere ziekenhuizen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

19 juni 2017

Beste Skipr redactie,
Dit soort berichten (die ook patiënten bereiken) verbazen mij.
Robot chirurgie bestaat bij 20 jaar en is allang geen innovatie meer.
Je plaats toch ook niet het bericht: "Ziekenhuis X gaat MRI ook voor diagnose Y inzetten"
Daarbij is er helemaal geen bewijs dat "Dankzij de robot kan de specialist nauwkeuriger opereren, waardoor er minder kans is op complicaties" voor baarmoederverwijdering.

Top