ACTUEEL

Novadic-Kentron helpt verstandelijk beperkten afkicken

De Brabantse verslavingsinstelling Novadic-Kentron gaat een opnameafdeling reserveren en inrichten voor licht verstandelijk gehandicapte cliënten. De instelling gaat een speciale afkickmethode voor deze doelgroep ontwikkelen. Directeur Roel Hermanides heeft dat donderdag aangekondigd.

Unieke aanpak

Aanleiding is het stijgende aantal verstandelijk beperkten dat door alcohol- of drugsmisbruik in de problemen komt. De aanpak is uniek in Nederland, zegt Novadic-Kentron.

Stijging meldingen

De Brabantse verslavingszorg constateert dat sinds twee jaar steeds meer verstandelijk gehandicapten zich met verslavingsproblemen melden. Ook onder de bestaande clientèle bleek het aantal verslaafden met een gebrekkige ontwikkeling groter dan gedacht. Aantallen kan Novadic-Kentron nog niet noemen.

Beïnvloedbaar

Mensen met een verstandelijke beperking verblijven steeds vaker buiten de muren van instellingen. Ze krijgen meer vrijheid maar hebben vaak moeite om grenzen te stellen en zijn eenvoudig te beïnvloeden door dealers, aldus Hermanides.

Eenvoudiger training

Samen met de Gelderse verslavingsinstelling Tactus werkt Novadic-Kentron aan een speciale afkickmethode. De meest gebruikte cognitieve gedragstherapie werkt niet voor verstandelijk gehandicapten, aldus deskundigen. De training moet simpeler eenvoudiger: in plaats van tekst werken behandelaars bijvoorbeeld met tekens.

De ontwikkeling van de methode duurt minimaal een half jaar. De speciale kliniek komt waarschijnlijk in Breda. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

madamx

30 mei 2010

Eindelijk verslavingshulp voor verstandelijk beperkten. Helaas is mijn ervaring met Novadic-Kentron niet zo goed. Ik heb nauw samen en voor Novadic-Kentron gewerkt. Mijn ervaring is dat op papier alles heel mooi verwoord is. Helaas ben ik het zo vaak tegen gekomen dat er niet vanuit of samen met de cliënt gedacht en gewerkt wordt. Dit is voor elke cliënt belangrijk, verstandelijk beperkt of niet. Er word met afstand en vanuit een bepaalde hoogte gewerkt. Veel is eigen verantwoording van de cliënt. Als je het er niet mee eens bent kun je gaan. Er is een enorme afstand van de cliënt. Een professioneel nabijheid ben ik nauwelijks tegen gekomen. Ik hoop dat Novadic-Kentron hier aan zal werken in de praktijk.

Top