Tech

150 duizend euro subsidie voor ontwikkeling anatomieprojector

Technisch geneeskundige Stefan Hummelink van het Radboudumc heeft een subsidie ontvangen van de Nederlandse organisatie Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de verdere ontwikkeling van de zogenoemd anatomieprojector. Dit apparaat projecteert bloedvaten en andere belangrijke gegevens direct op het lichaam van de patiënt. Zo’n projectie zou een operatie eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder kunnen maken.

Hummelink heeft samen met de afdeling Radiologie een anatomieprojector ontwikkeld, die met laserlicht de aanvoerende bloedvaten (of andere belangrijke gegevens) direct kan projecteren op het lichaam van de patiënt. Ook bij een bewegende anatomieprojector blijven de beelden correct uitgelijnd.

"De planning wordt op de computer gemaakt op basis van radiologische beelden", legt Hummelink uit. "Door de directe projectie hoeft er geen vertaalslag meer van computer naar patiënt gemaakt te worden, waardoor opereren in principe effectiever en efficiënter en met minder risico’s voor de patiënt kan verlopen."
 
Op dit moment wordt de anatomieprojector in het Radboudumc gebruikt in een onderzoeksetting. Met de toegekende 150 duizend euro gaat Hummelink nu een demonstratiemodel bouwen om de transfer van deze technologie naar de markt te stimuleren. Daarnaast wordt ook nog naar andere toepassingen gekeken, want het apparaat biedt ook interessante aanknopingspunten voor scholing en patiëntenvoorlichting, aldus het Radboudumc.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top