Finance

Thuiszorgcliënt vaak onterecht verantwoordelijk voor handschoenen

Bijna één op de drie cliënten in de thuiszorg moeten zelf zorgen voor handschoenen en ander beschermend materiaal. Dit blijkt uit een enquête van kennisplein Zorg voor Beter onder bijna 1200 zorgprofessionals.

Op basis van de Arbo-wet zijn handschoenen ander beschermend materiaal  de verantwoordelijkheid van de werkgever, ook in de thuiszorg. Toch ligt bij 31 procent van de zorgorganisaties de verantwoordelijkheid bij de cliënt. Dat leidt regelmatig tot ongewenste situaties: verpleegkundige en verzorgende treffen verkeerd of helemaal geen beschermingsmateriaal aan, waardoor ze genoodzaakt zijn om zelf materiaal aan te schaffen. Bij 6 procent van de organisaties ligt de verantwoordelijkheid bij de zorgprofessional zelf.

Niet handig

Een zorgelijke situatie, aldus Conny Moons, adviseur bij de V&VN en expert Hygiëne voor Zorg voor Beter. “Verpleegkundigen en verzorgenden willen bewust met veilige zorg bezig zijn en beschikbaarheid van materialen als handschoenen is dan echt nodig. Het is enorm sympathiek dat cliënten zelf meedenken en willen voorzien in handschoenen, maar de kwaliteit (en de prijs) van de beschikbare handschoenen is erg variabel. Dat is niet handig voor stabiele en continue veilige zorg.”

Uit de reacties op ZorgvoorBeter.nl en social media bleek de omvang van het probleem. Cliënten klagen over de kosten of halen geen materiaal in huis. Veel vaker is er sprake van goedkoop, verkeerd of te groot materiaal.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top