Finance

Eén op de drie zorgaanbieders struikelt over deadline jaarverslag

Eén op de drie zorgaanbieders heeft de jaarcijfers over 2016 nog niet ingeleverd. Dat meldt het FD op basis van cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De deadline ligt op 1 juni.

Van de 2874 zorginstellingen die over vorig jaar een jaarverantwoording moeten indienen, hadden 1003 dat op de peildatum donderdag 22 juni nog niet gedaan, zo leren de cijfers van de IGZ. Van deze zorgaanbieders hebben er 112 uitstel aangevraagd en 23 hebben dat ook daadwerkelijk gekregen.

Trend

Volgens Rob Leensen, partner bij EY en voorzitter van accountantsplatform Coziek, is er sprake van een trend. “Meer en meer zorginstellingen hebben moeite met het op tijd inleveren van de jaarrekening”, zegt Leensen in het FD. “Niet alleen omdat het systeem complexer is geworden, maar ook omdat er bij meer zorginstellingen sprake is van continuïteitsperikelen. In sommige gevallen is een waiver van de bank nodig en dat kost tijd en geld.”

Geen uitstel

Ook de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten maakt het voor veel aanbieders moeilijk om op tijd de jaarcijfers af te ronden. Met name ggz-instellingen kampen al jaren met boekhoudkundige problemen die tijdige afronding van het jaarverslag bemoeilijken. Vanwege de overgangsproblemen als gevolg van nieuwe financieringsregels kreeg de sector vorig jaar voor het derde jaar op rij uitstel voor het deponeren van de jaarrekening. Maar, zo waarschuwde minister Schippers destijds, voor de cijfers over 2016 krijgen de instellingen geen uitstel meer.

Kosten

Te laat inleveren van het jaarverslag geldt als een economisch delict. De IGZ geeft in verband hiermee jaarlijks honderden instellingen een waarschuwing, tientallen krijgen een last onder dwangsom opgelegd. De problemen met de jaarrekening hebben ook een weerslag op de accountantskosten, zo bleek eerder al uit een rapport van inkooporganisatie Intrakoop. Verpleeg- en verzorgingshuizen waren in 2015 4 procent meer aan de accountant kwijt dan het jaar ervoor. In de gehandicaptensector lag dit bedrag ruim 10 procent hoger en in de ggz vielen de kosten zelfs meer dan 20 procent hoger uit.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top