Finance

Taakstraf en boete voor ex-directeur Achmea

Een voormalig directeur van Achmea Health Services (AHC) is woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een geldboete van een half miljoen euro. De man heeft zes jaar lang belastingfraude gepleegd en zichzelf hiermee verrijkt ten koste van de maatschappij, oordeelde de rechter.

Tegen de 62-jarige man was door het Openbaar Ministerie (OM) twaalf maanden gevangenisstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk. De ex-directeur heeft voor een half miljoen euro aan premies van zijn werkgever ontvangen. Hij wist volgens de rechter dat dit loon was, maar heeft er bewust voor gekozen om het op een andere manier uit te laten keren, via huurverhogingen van panden die door hem aan de onderneming werden verhuurd. De zorgdirecteur heeft hiermee de belastingdienst voor ruim een kwart miljoen euro benadeeld.

Voormalig Achmea-bestuurder Jeroen van Breda Vriesman is in dezelfde zaak vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Ook heeft Van Breda Vriesman niet meegewerkt aan het mogelijk maken van belastingfraude. "Van een willens en wetens aanvaarden van een aanmerkelijke kans dat er belastingfraude zou worden gepleegd, is geen sprake”, aldus de rechtbank Midden-Nederland. Voorwaardelijke opzet zoals het OM hier vermoedde, wijst de rechter van de hand.

"Volledige vrijspraak! Op alle fronten is het OM in het ongelijk gesteld", laat een opgetogen Van Breda Vriesman op social media weten. De kwestie heeft Van Breda Vriesman's loopbaan niettemin een flinke deuk bezorgd. Vanwege de affaire besloot hij in 2014 zijn functie als bestuurder van Achmea neer te leggen. “Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn", stelde hij destijds. "Gezien het feit dat ik in 2007 eindverantwoordelijk was voor de bewuste divisie, is dit nu de enige juiste keuze.”

Achmea ging een jaar of tien geleden in zee met een fitness-ondernemer. De verzekeraar werd eigenaar van een keten van fitnesscentra en huurde sommige panden van de ondernemer, die inmiddels in dienst was gekomen van Achmea." (ANP/Skipr)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 juli 2017

Deze voormalig directeur heeft de half miljoen aan premies op een andere manier uit te laten keren, via huurverhogingen van panden die door hem aan de onderneming werden verhuurd. Mij is niet duidelijk in dit artikel of dit ten tijde van z'n directeursschap bij Achmea Health Services (AHC) was. Welke of wie dan ook, zijn toenmalige werkgever vind ik medeplichtig.

Top