Finance

Nieuw plan voor doorstart IJsselmeerziekenhuizen

De MC Groep gaat de IJsselmeerziekenhuizen overnemen. Alle betrokken partijen hebben vrijdag een akkoord bereikt over het nieuwe reddingsplan voor de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord. Ook hiervoor wordt steun gevraagd van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Akkoord op hoofdlijnen

Dit heeft de MC Groep van zorgondernemer Loek Winter vandaag laten weten.  “Er is op hoofdlijnen een financieel akkoord gesloten. Hierdoor is de totaal benodigde kapitaalssteun en liquiditeitssteun nu volledig afgedekt'', heet het in een verklaring. Winter had zijn aanstaande partners donderdag een ultimatum gesteld. De MC Groep moet nu alleen nog steun krijgen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die eerder een verzoek om steun (29,5 miljoen) afwees.

Afgewezen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wees eerder het verzoek van de IJsselmeerziekenhuizen om 29,5 miljoen euro steun af. Volgens de NZa was het businessplan onvoldoende onderbouwd, waardoor de continuïteit van zorg niet gewaarborgd was. Ook vond de NZa dat in dat plan de overheid te veel voor zijn rekening nam en verzekeraar Achmea te weinig.

'Systeemziekenhuis'

CDA-minister Klink van Volksgezondheid heeft het ziekenhuis in Lelystad tot ‘systeemziekenhuis’ verklaard. Dat geeft aan dat het ziekenhuis van cruciaal en het belang is voortbestaan gegarandeerd moet worden. Voor inwoners van de stad  zou acute zorg anders te ver weg zijn.
Bij de IJsselmeerziekenhuizen werken 1.200 mensen. Volgens het vorige plan zou een kwart zijn baan verliezen. Ook tien van de 48 medisch specialisten zouden verdwijnen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top