ACTUEEL

Euthanasiearts Van Oijen Amsterdammer van het Jaar

De onlangs gepensioneerde huisarts Wilfred van Oijen is zondag 10 januari uitgeroepen tot Amsterdammer van het jaar. Vorig jaar hebben de ambulancebroeders Ron Sitek en Ray Flu de titel gekregen. Dat meldt het Parool.

Rechtszaak

Van Oijen begeleidt al ruim dertig jaar patiënten bij euthanasie. In 1994 werd een documentaire gemaakt over de stervensbegeleiding van één van zijn patiënten. Hij moest in 1997 voor de rechter verschijnen nadat hij een 84-jarige vrouw hielp bij haar stervensproces. De rechter oordeelde dat hij niet de juiste procedure had gevolgd en schuldig was aan moord. Hij is sindsdien in onder meer Italië niet meer welkom.

Rehabilitatie

Van Oijen noemt de titel Amsterdammer van het Jaar rehabilitatie. ''Ik heb voor mijn werk voor de rechter gestaan. Dit voelt voor mij als een rehabilitatie.'' Van Oijen denkt dat zijn werk en het werk van andere artsen hebben geleid tot een betere euthanasieregeling in Nederland. Van Oijen in het Parool: “Als het leven ondraaglijk wordt en de hoop voorbij is, kan de dood ook een vriend zijn.”

Stemmen

Van Oijen heeft achttien procent van de stemmen gekregen. Atef Salib, oprichter van het enige Arabische homocafé in Amsterdam, en Stefano van Delden, die met het voetbalteam Masterboys straatjongens op het rechte pad probeert te brengen, eindigden op een gezamenlijke tweede plaats met zestien procent van de stemmen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top