ACTUEEL

Ggz-partijen zetten ervaringsdeskundigen breder in

Ggz-aanbieder Indigo gaat samen met expertisecentrum Fameus en opleiders Rino Zuid en Markieza de inzet van ervaringsdeskundigen verbreden naar de basis-ggz en het sociaal domein. Met het oog hierop start er in september een opleiding voor ervaringsdeskundigen op beide terreinen.

Tot nu toe is er in de opleiding voor ervaringsdeskundigen alleen aandacht voor cliënten in de specialistische ggz. Ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf cliënt zijn geweest in de ggz. Zij volgen een opleiding om deze ervaring professioneel in te zetten om anderen te helpen. De herkenning en de zichtbare hoop op herstel die ervaringsdeskundigen bieden zijn uniek en effectief in het zorgproces van anderen.

Verschillen

In de basis-ggz en het sociaal domein wordt nog weinig met professionele ervaringsdeskundigen gewerkt. Dat heeft financiële redenen, maar ook is er in de huidige opleiding voor ervaringsdeskundigen geen aandacht voor de verschillen tussen de specialistische ggz en de basis-ggz. Een ervaringsdeskundige voor de specialistische ggz focust voornamelijk op de stoornis, hoe daarmee omgegaan kan worden, afbouwen van medicatie. In het sociaal domein en in de basis-ggz ligt de focus op positieve gezondheid; wat kan een cliënt wél? Waar liggen talenten en hoe kan een cliënt dit inzetten? Hoe bouw je gezonde relaties op? Hoe geef je zin aan je leven? Hoe werk je aan een gezonde leefstijl? Hierbij kijkt de ervaringsdeskundige met de cliënt samen buiten de kaders van de zorg. Denk aan vrijwilligerswerk of hardloopgroepjes.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top