Tech

Operatierobot in de maak voor onbehandelbare oogaandoeningen

Het Oogziekenhuis Rotterdam en robottechnologiebedrijf Preceyes in Eindhoven hebben een strategische overeenkomst getekend voor klinische ontwikkeling en toepassing van een nieuwe operatierobot. Bestuursvoorzitter Nico Klay van het Oogziekenhuis spreekt van een ‘baanbrekende innovatie’, die kan helpen bij oogproblemen die nu nog niet behandelbaar zijn.

“Het oog is een klein en complex orgaan. Oogoperaties zijn daarom erg lastig. Met behulp van een operatierobot kunnen we nieuwe behandelingen uitvoeren die op dit moment nog zeer moeilijk of zelfs niet mogelijk zijn”, zegt oogarts Jan van Meurs. “Denk bijvoorbeeld aan het toedienen van medicijnen in zeer kleine bloedvaten achter in het oog en andere behandelingen die er in de toekomst voor kunnen zorgen dat mensen minder snel of niet het zicht verliezen.’’
Ook bestuursvoorzitter Nico Klay is trots op de ontwikkeling van de robot. “Als oogheelkundig topinstituut vinden wij het van groot belang om te werken aan baanbrekende innovaties zoals deze. De robot zal ervoor zorgen dat we patiënten nog beter kunnen helpen met oogproblemen die we op dit moment nog niet allemaal kunnen behandelen.”

Voorloper 

“Met de ontwikkeling van de robot nemen we samen, elk op ons eigen gebied, een voorloperspositie in binnen de oogheelkundige wereld”, reageert Perry van Rijsingen, algemeen directeur van Preceyes. “De inzichten die voortkomen uit het onderzoek, onder meer over klinische voordelen die de robot biedt, zullen we gebruiken bij de ontwikkeling van de volgende generatie robots.”

De robot moet nog eind dit jaar in gebruik worden genomen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top