Finance

VGN wil 20 miljoen extra voor zorg meervoudig gehandicapte

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft staatssecretaris Van Rijn (VWS) in een brief gevraagd om 20 miljoen euro extra voor de zorg van mensen met een ernstig meervoudige beperking. Volgens VGN schieten tarieven om goede zorg aan deze mensen te leveren momenteel ernstig tekort.

Mensen met een meervoudig complexe handicap komen in aanmerking voor een zorgzwaartepakket, vaak aangevuld met zogenoemde meerzorg. Dat is een toeslag die beschikbaar is als het basistarief niet voldoende is om de zorg te vergoeden. Maar zowel in de thuissituatie als bij de zorgaanbieder is het huidige tarief onvoldoende om de noodzakelijke zorg te financieren, aldus VGN. De organisatie krijgt van ouders steeds meer signalen dat de situatie onhoudbaar wordt.

Meerzorg

Momenteel maakt drie procent van de cliënten gebruik van meerzorg, terwijl volgens VGN een veel grotere groep cliënten aan de voorwaarden van deze regeling voldoet. "Wij schatten in dat er voor het komende anderhalf jaar een bedrag tussen de 15 en 20 miljoen euro extra nodig is voor meerzorg. Het huidige demissionaire kabinet zal hiervan voor dit jaar een bedrag van 5 miljoen beschikbaar moeten stellen en voor 2018 15 miljoen moeten opnemen in de begroting."

Voor de lange termijn pleit VGN voor hogere tarieven in het zorgzwaartepakket, zodat de basiszorg voor deze cliënten wordt gedekt. "Tegelijkertijd blijft het noodzakelijk dat de meerzorg eenvoudig toegankelijk is. Zowel in de thuissituatie als wanneer zij wonen bij een van onze leden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top