Finance

Zorgverzekeraars zien minder onterechte declaraties

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar minder onterechte declaraties hoeven behandelen. Het totale bedrag aan onterechte declaraties daalde met 113 miljoen euro van 505 miljoen naar 392 miljoen. Dat blijkt uit de jaarlijkse controle- en fraudecijfers van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Volgens ZN laten deze uitkomsten zien dat de forse investeringen van zorgverzekeraars en -aanbieders in het declaratie- en controleproces lonen. Over het algemeen declareren zorgverleners steeds beter, constateert ZN-directeur Petra van Holst tevreden: “Hoe accurater hun declaraties, hoe meer geld daadwerkelijk kan worden besteed aan zorg.” Patiënten leveren daaraan zelf ook een bijdrage. Van Holst: “Zij melden het steeds vaker aan hun zorgverzekeraar als hun nota niet lijkt te kloppen.”

Fraude

Van de 392 miljoen euro aan onterechte declaraties die de zorgverzekeraars in 2016 vaststelden, betrof het grootste deel, te weten 367 miljoen euro, onopzettelijke fouten die bij achterafcontroles aan het licht kwamen. In totaal 1284 fraudeonderzoeken leverden bijna 25 miljoen euro aan onterechte declaraties op. Bij 19 miljoen euro daarvan bleek het daadwerkelijk te gaan om fraude. Dat is 7,7 miljoen euro meer dan in 2015.

Pgb

Zorgverzekeraars spreken van fraude als een regel is overtreden en er sprake is van bewust of opzettelijk handelen waardoor er onterecht voordeel wordt behaald. Opnieuw deed de meeste fraude zich voor met het persoonsgebonden budget (pgb) binnen de Wlz/AWBZ (13,5 miljoen euro). Als tweede volgt de wijkverpleging met ruim 2 miljoen. De zorgverzekeraars maken zich zorgen om de toename van fraude in de wijkverpleging. Ze intensiveren daarom hun inspanningen om fraude ook op dit relatief nieuwe terrein zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top