Gastvrijheid

'Prehabilitatie' versnelt herstel OK-patiënt

Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven heeft een grootschalige multidisciplinaire aanpak ontwikkeld om de patiënt al vóór de operatie fitter te maken. Deze 'prehabilitatie' zorgt ervoor dat patiënten na een operatie dankzij een betere conditie en voedingstoestand sneller herstellen.

Al voor de operatie krijgt de patiënt intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en -indien van toepassing- stoppen met roken. Met prehabilitatie zet de patiënt de wachttijd tot een operatie nuttig in en krijgt zo zelf invloed op zijn of haar gezondheid. Zo speelt de patiënt een actieve rol in het bevorderen van de genezing: patient empowerment.

Meerwaarde

MMC paste prehabilitatie voor het eers toe in het najaar van 2016 bij een groep patiënten met darmkanker. Een operatie is voor hen vaak de enige mogelijkheid om te overleven, maar een darmoperatie gaat  regelmatig gepaard met complicaties. Daarom kan een dergelijk programma bij deze patiënten bij uitstek van grote meerwaarde zijn. Naast een betere conditie en voedingstoestand herstellen patiënten met prehabilitatie sneller van hun operatie. Een aanvullende behandeling zoals chemotherapie kan zo sneller worden gestart en beter worden verdragen.

Internationale studie

Vertrekpunt voor de prehabilitatie-methode van het Máxima MC is de aanpak van het Montreal General Hospital in Canada. "Tot voor kort werden vooral de losse componenten ingezet bij patiënten, in Máxima Medisch Centrum zetten we bewust in op de combinatie ervan", zegt arts-onderzoeker Stefan van Rooijen. “Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is door de huidige structuur in de zorg een uitdaging." Met onder anderen sportartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en chirurgen werkt het Máxima MC aan een optimale ondersteuning voor patiënten.

Het Máxima MC is initiatiefnemer en coördinerend studiecentrum van een grote internationale studie die deze maand van start gaat, waar meer dan 700 patiënten aan deelnemen. De studie wordt uitgevoerd samen met gerenommeerde ziekenhuizen in Montreal, Kopenhagen, Parijs, Barcelona en Ferrara, met als doel prehabilitatie optimaal te ontwikkelen. Máxima MC wordt hierin gesteund door KWF Kankerbestrijding en het NFtK (Nationaal Fonds tegen Kanker).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top