Finance

'Aangepast beleid nodig voor wanbetalers zorgpremie'

Mensen die vanwege ernstige financiële problemen hun zorgpremie niet meer kunnen betalen, moeten niet langer als wanbetaler te boek komen te staan. Voor deze groep moet een alternatieve regeling komen, bepleit Coöperatie Goede Gieren van PvdA'er Pieter Hilhorst in een advies aan demissionair minister Schippers van VWS.

Dit meldt BN De Stem.

Wanbetalers die ondanks het aanbod om een betalingsregeling te treffen hun zorgpremie langer dan zes maanden niet betaald hebben, moeten een extra bedrag van 134 euro per maand bovenop de zorgpremie. Deze "boete" moet volgens de minister voorkomen dat de kosten van wanbetaling terecht komen bij mensen die hun premie wél betalen.

Regeling

Maar Coöperatie Goede Gieren, een organisatie die oplossingen zoekt voor schulden van particulieren, vindt dat voor mensen met problematische schulden een andere regeling getroffen moeten worden. Het gaat om mensen die vanwege hun schulden door de kantonrechter onder beschermingsbewind zijn gesteld en de extra premie niet kunnen betalen, schrijft BN De Stem.

Een alternatieve regeling is momenteel alleen beschikbaar voor bijstandsgerechtigden. Volgens die regeling kan de gemeente maximaal drie jaar lang de premie voor de zorgverzekering plus een aflossingsbedrag van zo’n 35 euro per maand voor de openstaande zorgschuld inhouden en uitbetalen aan de verzekeraar. Na die periode vervallen overgebleven schulden.

Groenlinks

Onlangs drong Groenlinks al bij Schippers aan op afschaffing van de zorgverzekeringsboete. De partij vindt dat wanbetalers in de zorg niet langer bestraft moeten worden met extra hoge premielasten. Ook vindt GroenLinks het huidige toeslagensysteem, waarin kosten gestapeld worden, onnodig ingewikkeld. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top