ACTUEEL

Onderzoek tekenbeten ook open voor jongeren

Kinderen die na een beet van een teek de ziekte van Lyme oplopen, kunnen nu ook meedoen aan een landelijk onderzoek. Deelnemers worden een jaar lang gevolgd. Bij hen wordt bloed afgenomen en ze moeten vragenlijsten invullen over de ziekte, behandeling en klachten, zo meldt de kennis- en onderzoeksorganisatie RIVM.

Via de site Tekenradar.nl of hun huisarts kunnen deelnemers zich aanmelden. Het onderzoek naar de ziekte van Lyme loopt al sinds 2015 en er doen nu zeshonderd volwassenen aan mee. De onderzoekers willen weten waarom sommige patiënten ondanks behandeling met antibiotica langdurige klachten houden en anderen niet.

Elk jaar krijgen ongeveer 25 duizend mensen de ziekte van Lyme, van wie een kwart onder de achttien jaar is. De ziekte wordt overgebracht door besmette teken. Het spinachtige beestje komt voor in struiken, gras en ander groen. Ze bijten zich vast in de huid om bloed eruit te zuigen. Niet iedereen die wordt gebeten krijgt Lyme, want ongeveer één op de vijf teken is besmet.

Juli is de maand waarin de meeste tekenbeten worden gemeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top